Haberler

Gagauz Özerk Yeri’nde İrina Vlah İkinci Kez Başkan Seçildi

Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagauz Özerk Yeri’nde başkanlık seçimleri 30 Haziran 2019 tarihinde yapıldı. Yaklaşık 108 bin seçmenin olduğu ülkede 65 seçim merkezinde oy kullanıldı. Seçime katılım oranı yüzde 50,35 olarak açıklandı. Seçimde 5 aday başkanlık için yarıştı.

Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre İrina Vlah, geçerli oyların % 91,93’ünü alarak başkanlık yarışını kazandı. Bu sonuca göre Vlah, Gagauz Özerk Yeri’nde ikinci kez başkan seçilmiş oldu.

Adaylardan Gagauz Özerk Yeri Meclisi – Halk Topluşu üyesi Sergey Çimpoeş % 7,27 oyla ikinci sırada gelirken, Gagauz Halkı Harekatı lideri İvan Burgucu % 0,89 ve eski Moldova Demokrat Partisi (PDM) üyesi Dmitriy Monol % 0,64 oy aldı.

Moldova Parlamentosunun 1994’te Gagauzlara özerklik tanıyan yeni bir anayasayı kabul etmesiyle Gagauz Yeri’nin özerkliği, Moldova hükümetince resmen tanınmıştı. Yaklaşık 150 bin nüfusa sahip Gagauz Özerk Yeri’nde halk Gagauz Türkçesi konuşuyor.

İrina Vlah, 2 Mayıs 2019’da yapılan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) 5. Olağan Genel Kurul Toplantısında Birlik Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti.

02.07.2019

 

Detay

Türkiye’de Yerel Seçimler 31 Mart 2019 Tarihinde Yapıldı

Türkiye genelinde 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen Yerel Seçimlerinde sonuçlar belli oldu. 82 milyon nüfusu olan Türkiye’de, 57 milyon seçmenden 48 milyon 339 bin seçmen oy kullandı. Seçimlere katılım oranı yüzde 84.67 oldu. Türkiye’de 30 büyükşehir, 51 il, 922 ilçe, 386 belde belediyesi olmak üzere toplam 1.389 belediye var.

Yerel seçimlere 12 siyasi parti katıldı. Bunlardan il ve ilçe belediyesi kazanan partiler; Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İYİ Parti (İP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) oldu.

Seçimlerinde; Ak Parti % 44.33, CHP % 30.12, İyi Parti % 7.45, MHP % 7.32, HDP yüzde 4.24, diğer patiler ise % 6.55 düzeyinde oy aldı.

31 Mart 2019 Türkiye Yerel Seçim sonuçlarına göre 1.389 belediyeden, AK Parti 776 belediye, CHP 263 belediye, MHP 245 belediye, HDP 70 belediye, İyi Parti 25 belediye, TKP 1 belediye, SP 1, Bağımsız aday 1 ve diğer 7 belediye başkanlığını kazandı.

Detay

Bolu’da Köroğlu Heykelinin Açılışı Yapıldı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Yönetim Kurulu Üyesi Bolu Belediyesi tarafından Alpagut Mahallesi’nde yapımı planlanan Uluslararası Köroğlu Parkı’nın ilk etabı olan kaide binası ve Köroğlu heykelinin açılış töreni, 20 Mart 2019 tarihinde uluslararası katılımla yapıldı.

Yapımına 2017 yılında başlanan ve 70 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun heykelleri arasında gösterilen Köroğlu heykeli ve kaide binası, Türk dünyasından birçok misafirin de katılımıyla açıldı. Heykelin bulunduğu alanda gerçekleştirilen açılışa; Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Bolu Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan büyükelçileri, Köroğlu heykelini yapan heykeltıraş Murat Mansurov, Türk dünyasından birçok misafir ve çok sayıda kişi katıldı. Açılış öncesi protokol üyeleri tarafından baharı simgeleyen nevruz ateşi yakılarak örste çekiçle demir dövüldü.

Törende konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Bolu ile Türk dünyasının kucaklaşması için çok yoğun bir çalışma neticesinde, uluslararası heyetin önderliğinde yaptığımız yarışmada kazanan heykelin yapımı ve yerleştirilmesi bitti. İnşallah önümüzdeki süreçte bu büyük parkın da açılışını gerçekleştireceğiz. Bolu’nun en yüksek yerinde çok önemli anıt bir heykel, aynı zamanda bir sanat eseri olarak Bolu’ya değer katmış olduk. Nevruzla beraber açılışını yapmış olmak Türk dünyası için önemli bir gelişme. Bunlarla beraber Bolu markalaşacak. Bolu turizm, spor, sağlık, üniversite kenti olacak. Bolu kendini daha da iyi anlatabilmiş olacak” dedi.

Konuşmaların ardından törene katılanlar kurdeleyi keserek Köroğlu heykeli ve kaide binasının açılışını yaptı. Ardından bina içindeki Köroğlu resimlerinden oluşan sergi gezildi.

20.03.2019

Detay

2019 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları Saraybosna’da Düzenlendi

İki yılda bir düzenlenen ‘Avrupa Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları’ (EYOF), 10-15 Şubat 2019 tarihlerinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da yapıldı.
Olimpiyatlar, Saraybosna Büyükşehir Belediyesi ve Republika Sırpska sınırları içerisinde yer alan Doğu Saraybosna Belediyesinin işbirliği ile gerçekleşti. Bir önceki Avrupa Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları, 2017 yılında Erzurum’da gerçekleşmişti. 1984 Kış Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan Saraybosna şehri EYOF 2019 ile yıllar sonra ilk defa büyük bir uluslararası etkinlik düzenleme fırsatı buldu.
EYOF 2019 açılış törenine, dünyanın çeşitli ülkelerinden heyetler ve sporcular katıldı. Resmi açılış törenine ise, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı Janez Kociyançiç, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Abdulah Skaka, Doğu Saraybosna Belediye Başkanı Nenad Vukoviç katıldı.
EYOF 2019’a 46 ülkeden 911 genç sporcu, 8 farklı kış oyunları disiplininde katılım sağladı. Disiplinler arasında Alp kayakçılığı, biyatlon, kır kayağı, körling, artistik buz pateni, buz hokeyi, kısa kulvar sürat pateni ve snowboard yer aldı. Yarışmada toplamda on iki madalya alarak en çok altın madalya kazanan ülke Norveç oldu. Norveç’i 12 madalya alan fakat bir altın madalya eksik alan İsviçre takip etti, üçüncülüğü ise 11 madalya alan Fransa takip etti. Türkiye’den de 35 genç sporcu yarışmalarda yer aldı.
2019 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları 15 Şubat 2019 tarihinde Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Milorad Dodik tarafından Olimpiyat bayrağının 2021’de EYOF’un ev sahipliğini yapacak olan Finlandiya’nın Vuokatti Belediye Başkanına teslim töreni ile sona erdi.

16.02.2019

Detay

Orta Asya’dan Anadolu’ya Yörükler Sempozyumu Osmangazi’de Yapıldı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) üyesi Osmangazi Belediyesi tarafından, Türk kültürüne katkı sağlamak amacıyla bu yıl birincisi düzenlenen “Uluslararası Orta Asya’dan Anadolu’ya Yörükler Sempozyumu”, 8-10 Şubat 2019 tarihlerinde Bursa’da yapıldı.

Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Dr. Fahri Solak, konularının uzmanı 30 bilim insanı ve davetliler katıldı.

İki gün süren programın açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere değer verdiklerini belirterek, “Yıl içerisinde düzenlediğimiz çeşitli sempozyumlar ile sahip olduğumuz kültürel zenginliği daha yakından tanıma fırsatı buluyor, bu toplantılarda ortaya çıkan sunumları kitaplaştırarak bilim dünyasına kazandırıyoruz. Bugün de yine tarih ve kültürümüzün bir parçası olan Yörüklerimizin maddi, manevi değerlerini tekrar hatırlayacağız. Osmanlı’nın temelinden bu yana Yörükler bu ülkenin hamurudur. Yörükler, Bursa’da buluşarak bir felsefe içerisinde 3 kıtaya barış ve huzuru götürmüştür” dedi.

Sempozyumda Türkiye’den ve Orta Asya’dan 30 akademisyenin bildiri sunacağını ifade eden Başkan Dündar, “Toplam sekiz oturum halinde yapılacak sempozyumda Türk dünyasında bayram havasında gerçekleşen göç hazırlıklarını, kültürümüzdeki yerini, tarihini ve göç ile ilgili birçok konuyu uzmanlarımızdan dinleyeceğiz. Aynı zamanda Osmanlı kültürünü koruyan Yörüklerin zengin folklorlarını ve müziklerini tanıma imkânı bulacağız” diye konuştu.

Sempozyumda, Yörük teriminin yaşanılan bir hayat tarzını ifade ettiği ve bu bağlamda Asya’nın en doğu uç noktasından Anadolu’ya ve Balkanlar’a kadar göçer hayatı yaşayan toplulukları içerdiği vurgulandı. İnsan, hayvan ve tabiat ilişkisi çerçevesinde oluşan göçer hayat tarzının kendine özgü kültür ve uygarlık değerlerine sahip olduğu ve bu bağlamda bundan sonraki sempozyumlarda söz konusu değerlere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği belirtildi. Tabiatla bütünleşerek ve tabiatı koruyarak yaşanılan bu hayat tarzının birikim ve tecrübelerinden istifade edilmesine dikkat çekildi.

Sempozyumda ayrıca, tabii beslenme ve üretim konusunda Yörüklerin tecrübelerinden mutlaka istifade edilmesinin yerinde olacağı belirtildi. Yörüklüğün kendine has kültür ve uygarlık değerlerine sahip olmasından ve yerleşik kültürün takviye ve yenilenmesinde önemli bir rol oynamasından dolayı bu sempozyumun birinci sempozyum olarak kabul edilmesine, Bilim Kurulu’nda yer alan akademisyenlerin Uluslararası Orta Asya’dan Anadolu’ya Yörükler Araştırma Topluluğu’nun tabii üyesi ilan edilmesine, bunu takiben sempozyumun Osmangazi Belediyesi’nin öncülüğünde iki yılda bir tekrarlanmasına oybirliğiyle karar verildi.

11.02.2019

 

 

Detay

В Кыргызстане проведен VIII Cимпозиум Aлтайских Hародов

С 19 по 23 августа 2019 года в столице Кыргызстана городе Бишкеке и в городе Чолпон-Ате был проведен VIII симпозиум алтайских народов, который традиционно проводится раз в два года в целях улучшения понимания цивилизационной структуры и культурных ценностей алтайских народов. Симпозиум был посвящён теме “Культура животноводства алтайских народов”.

В церемонии открытия симпозиума приняли участие руководитель Аппарата Президента Кыргызстана Досалы Эсеналиев, посол Турции в Кыргызстане Дженгиз Камил Фырат, член совета директоров Cоюза муниципалитетов тюркского мира (TDBB) и мэр муниципалитета Османгази Мустафа Дюндар, президент Турецкого исторического общества, профессор, д-р Рефик Туран, декан гуманитарного факультета Академии наук Монголии (МАН) профессор, д-р Энхбат Авирмет и многие ученые.

В симпозиуме, организованном при поддержке фонда “Мурас” при Аппарате Президента Кыргызской Республики, Института истории Национальной академии наук КР, Союза муниципалитетов тюркского мира (TDBB), Турецкого исторического общества, Международной турецкой академии, Стамбульского университета и муниципалитета Османгази города Бурса, также приняли участие более 200 ученых из различных стран, включая Турцию, Россию, США, Японию, Китай, Южную Корею, Монголию, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан и Кыргызстан.

 На симпозиуме на тему “Культура животноводства алтайских народов” работали 30 секций. Представленные на симпозиум доклады будут опубликованы и предоставлены участникам в печатном виде на следующем симпозиуме, который состоится через два года.

Также было одобрено решение соответствующих советов Алтайской академической ассоциации о проведении симпозиума, который состоится в 2020 году. Было решено провести его по конкретной теме в городе Бурсе, организацию возложить на муниципалитет Османгази.

24.08.2019

Detay

Мэр муниципалитета Османгази посетил города-побратимы Капшагайского муниципалитета Казахстана

Член совета директоров Союза муниципалитетов тюркского мира (TDBB), мэр муниципалитета Османгази Мустафа Дюндар посетил города-побратимы Капшагайского муниципалитета в Казахстане 24 августа 2019 года.

Мэр муниципалитета Османгази Мустафа Дюндар принял участие в VIII международном симпозиуме алтайских народов, который состоялся с 19 по 23 августа в Бишкеке, столице Кыргызстана. В своем выступлении на симпозиуме он сделал сообщение о единстве и солидарности, укреплении братства между Турцией и тюркскими республиками. Затем он посетил Казахстан. Первый визит мэра Дюндара был в муниципалитет Капшагай, где он совершил серию визитов вместе с визе-президентом Торгово-промышленной палаты Бурсы (BTSO) Исмаилом Кушом и заместителем председателя Торгово-промышленной палаты Бурсы Муратом Беязытом.

Наше братство не должно оставаться на бумаге

Во время визита в муниципалитет Капшагай, который является одним из городов-побратимов муниципалитета Османгази, мэра Дюндара принял заместитель мэра Ермек Кожахметов. 

Дюндар подчеркнул важность взаимных визитов для поддержания глубоко укоренившихся экономических, социальных и культурных отношений между двумя странами и обеспечения дружбы между муниципалитетом Османгази и муниципалитетом Капшагай, чтобы она сохранялась не  только на бумаге.

Были рассмотрены инвестиционные возможности между Бурсой и Казахстаном

Во время визита в Капшагай мэр Дюндар посетил Национальную палату предпринимателей “Атамекен”. В ходе визита были обсуждены такие вопросы, как инвестиционные возможности в Казахстане, возможности развития туризма, бизнеса и инвестиций в провинциях и развитие деловых связей между Бурсой и Казахстаном.

Казахстан является одним из наших важнейших политических и экономических партнеров

Мэр Османгазы Мустафа Дюндар в заявлении после визита в Казахстан, подчеркнул, что Турция была первой страной, которая признала независимость Казахстана. При этом он сказал: “Общая история, культура и духовные связи между Турцией и Казахстаном послужили основой для быстрого развития наших отношений. Многочисленные соглашения и протоколы, подписанные после обретения независимости Казахстана регулируют принципы наших отношений и сотрудничества в различных областях. Параллельно с уровнем политических отношений между нашей страной и Казахстаном, Казахстан стал одним из важнейших политических и экономических партнеров нашей страны в регионе. Как муниципалитет Османгази, мы работаем над укреплением наших отношений между нашей страной и Казахстаном. Мы осуществляем экономическое и культурное сотрудничество с протоколом города-побратима, который мы подписали с муниципалитетом Капшагай”.

25.8.2019

 

Detay

8th Altaic Communities Symposium was Held in Kyrgyzstan

Eighth of ‘International Altaic Communities Symposium’, organized biennially for the purpose of better understanding of Altaic communities’ civilization structure and cultural values, was held in Bishkek and Issık-Göl cities of Kyrgyzstan between 19 and 23 August 2019, with the main theme of “Animal and Livestock Culture”.

The opening Ceremony of the symposium was attended by Head of Kyrgyzstan Presidency Administration Dosalı Esanaliyev, Ambassador of Republic of Turkey in Kyrgyzstan Cengiz Kamil Fırat, Union of Turkish World Municipalities (TDBB) Administrative Board Member and also Mayor of Osmangazi Mustafa Dündar, Head of Association of Turkish History Prof. Dr. Refik Turan, Dean of Faculty of Humanities of Mongolia Academy of Sciences Prof. Dr. Enkhbat Avirmet and many other scholars.

Organized under the aegis of President of Kyrgyzstan and with the support of “Muras” Foundation of Presidency of Kyrgyzstan, Kyrgyz Academy of Sciences Institute of History, and also Union of Turkish World Municipalities (TDBB), Association of Turkish History, TURKSOY, International Turkish Academy, Istanbul 29 Mayıs University and Bursa Osmangazi Mayor’s Office, the symposium was participated by more than 200 scholars from various countries like Turkey, Russia, USA, Japan, China, South Korea, Mongolia, Uzbekistan, Kazakhstan, Tajikistan and Kyrgyzstan.

The symposium was made in 30 sessions under the theme of “Animal and Livestock Culture”. The presentations made in the symposium will be presented to the participants in printed version at the symposium that will be organized two years later.

After the evaluations made by Altaic Academicians Union’s related Boards, it has been also decided that the symposium in 2020 will be organized under a specific theme in Bursa with the hosting of Bursa Osmangazi Municipality.

24.08.2019

 

 

Detay

Osmangazi Municipality Visited Sister City Kapchagay Municipality of Kazakhstan

Union of Turkish World Municipalities (TDBB) Administrative Board Member Mayor of Osmangazi Mustafa Dündar visited sister city Kapchagay Municipality of Kazakhstan on 24 August 2019.

Mayor of Osmangazi Mustafa Dündar attended 8th International Altaic Community Symposium organized in Bishkek, Kyrgyzstan on 19-23 August 2019. Mayor Dündar, underlined concepts on unity and solidarity in his speech at the symposium. Moreover Mayor Dündar visited Kazakhstan after his Kyrgyzstan visit in order to improve the brotherhood between Turkey and Turkic Republics. Mayor Dündar and his delegation Head of BTSO İsmail Kuş and his deputy Murat Beyazıt made some visits in Kapchagay city and their first visit was to sister city Kapchagay Municipality. 

Our Sisterhood should be more Active

During the visit of Mayor Dündar, he was hosted by Deputy Mayor of Kapchagay Municipality Ermek Kozhahmetov. Dündar underlined the importance of sisterhood between Osmangazi and Kapchagay. He also added that those bilateral visits between the two cities are also important in order to boost the relations in cultural, social and economic aspects of the two countries.

Investment Opportunities between Bursa and Kazakhstan were discussed 

The second visit of Mayor Dündar was ‘Atamekan’ National Chamber of Entrepreneurs. During the visit, some issues such as investment opportunities in Kazakhstan, tourism development opportunities, business and investment opportunities in between Bursa and Kazakhstan were discussed.

Kazakhstan is one of our most Important Political and Economic Partners

Mayor of Osmangazi Mustafa Dündar, emphasized the importance of the fact that Turkey was the first country that recognized Kazakhstan’s independence and he added that “Our common culture, history and values were very important in our rapidly developing relations of Kazakhstan and Turkey. After the independence of Kazakhstan, our relationship and the general framework of our cooperation were shaped with a few protocols and agreements. As a result of the level of political relations between our country and Kazakhstan, Kazakhstan has become one of the most important political and economic partners of our country in the region. As Osmangazi Municipality, we are preceding works to strengthen our relations between our country and Kazakhstan. We are making economic and cultural cooperations with Kapchagay Municipality within the framework of our sister city protocol.”

25.8.2019

 

Detay

Yeni şifrenizin E-posta adresine gönderilmesi için lütfen Yetkili E-posta adresinizi yazınız