Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) üyesi Osmangazi Belediyesi tarafından, Türk kültürüne katkı sağlamak amacıyla bu yıl birincisi düzenlenen “Uluslararası Orta Asya’dan Anadolu’ya Yörükler Sempozyumu”, 8-10 Şubat 2019 tarihlerinde Bursa’da yapıldı.
Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Dr. Fahri Solak, konularının uzmanı 30 bilim insanı ve davetliler katıldı.
İki gün süren programın açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere değer verdiklerini belirterek, “Yıl içerisinde düzenlediğimiz çeşitli sempozyumlar ile sahip olduğumuz kültürel zenginliği daha yakından tanıma fırsatı buluyor, bu toplantılarda ortaya çıkan sunumları kitaplaştırarak bilim dünyasına kazandırıyoruz. Bugün de yine tarih ve kültürümüzün bir parçası olan Yörüklerimizin maddi, manevi değerlerini tekrar hatırlayacağız. Osmanlı’nın temelinden bu yana Yörükler bu ülkenin hamurudur. Yörükler, Bursa’da buluşarak bir felsefe içerisinde 3 kıtaya barış ve huzuru götürmüştür” dedi.
Sempozyumda Türkiye’den ve Orta Asya’dan 30 akademisyenin bildiri sunacağını ifade eden Başkan Dündar, “Toplam sekiz oturum halinde yapılacak sempozyumda Türk dünyasında bayram havasında gerçekleşen göç hazırlıklarını, kültürümüzdeki yerini, tarihini ve göç ile ilgili birçok konuyu uzmanlarımızdan dinleyeceğiz. Aynı zamanda Osmanlı kültürünü koruyan Yörüklerin zengin folklorlarını ve müziklerini tanıma imkânı bulacağız” diye konuştu.
Sempozyumda, Yörük teriminin yaşanılan bir hayat tarzını ifade ettiği ve bu bağlamda Asya’nın en doğu uç noktasından Anadolu’ya ve Balkanlar’a kadar göçer hayatı yaşayan toplulukları içerdiği vurgulandı. İnsan, hayvan ve tabiat ilişkisi çerçevesinde oluşan göçer hayat tarzının kendine özgü kültür ve uygarlık değerlerine sahip olduğu ve bu bağlamda bundan sonraki sempozyumlarda söz konusu değerlere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği belirtildi. Tabiatla bütünleşerek ve tabiatı koruyarak yaşanılan bu hayat tarzının birikim ve tecrübelerinden istifade edilmesine dikkat çekildi.
Sempozyumda ayrıca, tabii beslenme ve üretim konusunda Yörüklerin tecrübelerinden mutlaka istifade edilmesinin yerinde olacağı belirtildi. Yörüklüğün kendine has kültür ve uygarlık değerlerine sahip olmasından ve yerleşik kültürün takviye ve yenilenmesinde önemli bir rol oynamasından dolayı bu sempozyumun birinci sempozyum olarak kabul edilmesine, Bilim Kurulu’nda yer alan akademisyenlerin Uluslararası Orta Asya’dan Anadolu’ya Yörükler Araştırma Topluluğu’nun tabii üyesi ilan edilmesine, bunu takiben sempozyumun Osmangazi Belediyesi’nin öncülüğünde iki yılda bir tekrarlanmasına oybirliğiyle karar verildi.
11.02.2019